Watchwinder met slaapfunctie
Vind je het niet prettig als jouw automatische horloges stilstaan? Wil je jouw automatische horloges altijd gelijk willen dragen wanneer jij dat wilt zonder dat het horloge stilstaat en je het moet opwinden en de tijd/datum moet corrigeren? De watchwinder als accessoire wordt steeds populairder en de meeste horlogeverzamelaars en liefhebbers gebruiken deze horlogeaccessoire.
Wat is een watchwinder eigenlijk? Een watchwinder is een accessoire die ervoor zorgt dat automatische horloges blijven functioneren zodat je het horloge op elk moment kunt dragen zonder dat je het horloge opnieuw moet opwinden en instellen. Een watchwinder is erg handig en is een ontzettend goede accessoire die ook de duurzaamheid van het horloge ten goede komt. Stilstand is namelijk niet goed voor een automatisch uurwerk.
Watchwinders zijn er van allerlei merken en in allerlei soorten. Er is keuze uit verschillende designs, kleuren en functies. Een bekende functie die eigenlijk nergens wordt uitgelegd en besproken is de slaapmodus. We gaan in dit artikel uitleggen wat de slaapmodus doet en hoe deze werkt. Daarnaast kijken we naar de voor- en nadelen van deze functie.
Een watchwinder simuleert het dragen van een horloge, alsof je het draagt om je eigen pols. Door beweging krijgt het automatische uurwerk energie. Vrijwel alle watchwinders draait de horloges in rondjes zodat het automatische uurwerk energie verkrijgt. Maar er zijn ook modellen van bijvoorbeeld Bernard Favre waarbij het horloge om haar eigen as draait. Het merk Orbita heeft weer een andere wijze van opwinding. De modellen van dit merk uit de Verenigde Staten schudden de horloges langzaam op en neer. Al deze opwindtechnieken hebben hetzelfde resultaat: ze leveren energie aan het automatische uurwerk waardoor het horloge blijft functioneren en niet stil komt te staan.
In dit artikel schrijven we over watchwinders met een slaapmodus. De slaapmodus is een functie die ervoor zorgt dat de watchwinder alleen overdag draait en de horloges opwindt. In de nacht blijft de watchwinder stilstaan, om als het ware je dag/nacht ritme na te bootsen. De meeste mensen dragen hun horloge namelijk niet wanneer ze slapen. Het voordeel van een watchwinder met slaapmodus is dat je geen geluid hoort van deze horlogeaccessoire in de nacht Een watchwinder maakt namelijk altijd wel een bepaalde mate van geluid. De mate van geluid is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de horlogeaccessoire. Denk bijvoorbeeld aan het merk/type motoren, de materialen, afwerking en design ervan. Merken die gebruik maken van mindere kwaliteit motoren hebben modellen die over het algemeen meer geluid produceren. Dit is natuurlijk vervelend wanneer je wilt slapen en de watchwinder in je slaapkamer staat.
De slaapmodus is geïntroduceerd voor horlogeliefhebbers die een watchwinder graag in zijn of haar slaapkamer heeft staan. Echter wanneer je een kwalitatief goed model hebt dan is een slaapfunctie volledig overbodig. Het Nederlandse merk Benson heeft bijvoorbeeld geen slaapmodus als extra optie omdat de kwaliteit van haar motoren zo goed is dat het resulteert in een zeer laag geluidsniveau bij het opwinden van automatische horloges.
De meningen over watchwinders met slaapmodus zijn verdeeld. De één wilt deze functie graag gebruiken, de ander vertrouwt op goede motoren en kiest voor een goed merk. Een goede watchwinder heeft ons inziens geen slaapmodus nodig omdat deze al vrijwel in stilte functioneert. Als je echter een relatief goedkope watchwinder hebt dan kan deze functie wel handig zijn. Immers, de motoren maken dan meer geluid en dat is wellicht storend als je lekker wilt slapen.
In onze collectie hebben we diverse merken met een slaapmodus. Echter kiezen de meeste merken om hun watchwinders zonder deze functie uit te rusten. De algemene opvatting is dat goede motoren en gesloten design (dus met een deur of deksel) een beter alternatief is. Daarnaast is een slaapfunctie niet altijd even eenvoudig in te stellen. Vergeet niet dat de slaapmodus veelal een gecompliceerde functie is omdat je niet per dag kan instellen maar dit voor elke avond/ochtend doet. Je hebt dus weinig flexibiliteit qua instelmogelijkheden.
Heb je als horlogeliefhebber echt een watchwinder met slaapmodus nodig? Wij verkopen al meer dan 18 jaar watchwinders als officieel dealer. Wij adviseren om een goed merk en model te kiezen met motoren van goede kwaliteit. Dit in combinatie met een model dat je kunt afsluiten via een deur of deksel is ideaal.
Wanneer je toch graag een watchwinder in de slaapkamer zet raden we je aan om niet te besparen op kwaliteit. Goedkoop leidt bij deze horlogeaccessoires vaak tot duurkoop. Uiteraard kan je deze horlogeaccessoire ook in je woonkamer, kantoor of in een kluis plaatsen, zodat je sowieso al minder last hebt van enige mate van geluid.
Een watchwinder met slaapmodus is wat ons betreft dus geen “must have”. In sommige gevallen is het een handige functie maar houd ook goed de nadelen voor ogen. Denk aan een hogere prijs en vaak motoren van mindere kwaliteit.
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of opmerkingen? We horen graag van je!